50 år siden Berlinmuren ble bygget

Av Himanshu Gulati.

Lørdag den 13.august ble den norske valgkampen sparket i gang etter flere uker med sørgeperiode som følge av terroraksjonene den 22.juli. Dagen markerte også en annen historisk begivenhet: det er nemlig 50 år siden byggingen av Berlinmuren ble satt i gang.

De siste ukene har vist at det norske demokratiet står sterkere enn noensinne til tross for etterkrigstidens største nasjonale tragedie. Vi har også sett et inspirerende eksempel på at konkurrerende politiske partier makter å legge fra seg partipolitiske skillelinjer og står sammen om de grunnleggende verdiene som forener oss. Vi må derimot ikke glemme at de demokratiske verdiene vi i Norge har fått bekreftet og styrket den siste tiden ikke har kunnet vært tatt for gitt under alle tider.

Lørdag 13.august markerte også 50års dagen for når frihetens og demokratiets frontlinje ble satt opp midt i Europa, på grensen mellom den frie verden og DDR/Sovjetunionen. Berlinmuren ble et fysisk og mentalt skille mellom familier, venner, ideologier og frihet. På samme måte som vi de siste ukene på inn- og utpust har repetert at vi aldri vil glemme 22.juli, så må vi heller aldri glemme at friheten og demokratiet i Europa (som vi den siste tiden både har hyllet og søkt trøst hos) ikke er kommet av seg selv.

Jeg har vært heldig nok til å få muligheten til å besøke Berlin flere ganger. Dette er noe enhver europeer burde forsøke. Det er historie i ethvert gatehjørne i Berlin. Byen har en helt spesiell følelse som er umulig å beskrive. Det er vanskelig å forestille seg hvordan en nydelig by som Berlin kunne fungere som en frontlinje for friheten og demokratiets verdier samtidig som den holdt flere millioner mennesker fanget både innenfor og utenfor sine grenser.

Nå som vi har startet valgkampen i Norge og skal bruke de neste ukene på å spre våre politiske budskap i demokratiets beste ånd, så må vi aldri glemme kampen som er kjempet for å komme hvor vi er i dag. Vi må heller ikke glemme de hundrevis av millioner som verden over fortsatt kjemper for sine grunnleggende rettigheter og muligheten til å ytre seg fritt.

Godt valg!

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.