Statsbudsjettet for 2012 ble lagt frem i dag og nok en gang viser det seg at studentene er taperne hos den rød-grønne regjeringen. Regjeringspartiene har alle stadfestet gjennom sine program at de er for 11 måneders studiefinansiering. Heller ikke i år ble dette løftet fulgt opp, selv om både Kristin Halvorsen, Liv Signe Navarsete og Jens Stoltenberg lovte dette til studentene i valgkampen, både i 2005 og i 2009.
Sentralstyrevara Karine Skaret studerer selv ved Universitet i Oslo og merker at det er stort fokus på at folk må jobbe ved siden av for å dekke levekostnader. I følge SSB utgjør inntekter fra jobbing utenom studiene en større andel av studenters samlede inntekt enn lån og stipend fra Lånekassen. Kun 6 % av studentene har ingen yrkesinntekt i det hele tatt.
– Mange må bruke mye av tiden sin på å jobbe for å få endene til å møtes. Dette synes jeg er veldig synd for det hadde vært bedre om man bare kunne konsentrere seg om å studere, og dermed fullføre studiene på kortere eller normert tid, sier Skaret.
FpU mener at mer av studielånet skal gjøres om til stipend ved gjennomføring av studier på normert eller kortere tid. I tillegg må frikortgrensen økes slik at blant annet studenter kan beholde mer av pengene de tjener.
En annen skuffelse fra regjeringens side er at de velger å legge ned forskningsfondet. Dette kommer på toppen av at det i år igjen er omtrent null vekst i forskningsbevilgningene.
– Dette vil skape uro og usikkerhet i forskningsmiljøene, sier Sentralstyremedlem Sivert Bjørnstad, som heller ville ha økt fondets kapital.
Noe som bekymrer mange studenter er at det ikke blir gjort endringer i BSU-ordningen neste år heller. Kravet til egenkapital ved boligkjøp kommer mest sannsynlig til å øke fra 10 til 15 %, og da hjelper det få studenter at maksbeløpet i BSU er på kr. 150 000. FpU ønsker å heve dette beløpet til kr. 300 000, med en årlig maksinnbetaling på kr. 50 000, så studenter og annen ungdom faktisk får mulighet til å komme inn på boligmarkedet.
– Det blir nå blir vanskeligere å klare seg som heltidsstudent. Med økte boligpriser og ikke minst økning i matmomsen vil gi trangere kår for oss studenter, uttaler Skaret.
– Alt i alt kan man si at dette er et svært svakt budsjettforslag fra regjeringen. Studentene er også i år en av de store taperne. Man ser at land rundt oss, som er i en langt verre finansiell stilling enn oss satser på forskning og høyere utdanning. ”Akademikerne” sier at man har gått fra et hvileskjær til fullstendig havari, dette er korrekt oppsummert, avslutter Bjørnstad.