Bare en generasjon…

2012 startet ikke på den best tenkelige måten. I Ungarn avskaffer de regelrett demokratiet, med innføringen av en rekke illiberale lover. Utviklingen bør skremme Europa, men også få oss til å innse at det autoritære ikke er så langt unna.

Sven Erik Omdal oppsummerer de største forandringene Ungarn nå opplever, og det er ikke hyggelig lesning. Det paradoksale er at Fidesz, som en rekke andre autoritære krefter før de, har kommet til makten med demokratiske virkemidler. Hvordan kunne et parti, som i 1989 fikk Rafto-prisen, føre Ungarn ut av demokratiets rammer?

I 1989 var Fidesz et liberalt parti i opposisjon, et begrep de ikke lengre anerkjenner. Péter Molnár, som mottok prisen på vegne av Fidesz, forlot partiet i 1995. USAs tidligere president Ronald Reagan, sa en gang at friheten bare er en generasjon unna utryddelse. Påminnelsen om hvor riktig dette er fikk vi i går når den nye grunnloven ble innført i Ungarn.

Samtidig som Ungarn regelrett avskaffer demokratiet, innføres illiberale lover også i Norge. Her er det vedtatt en massiv og systematisk overvåkning av alle innbyggerne. Datalagringsdirektivet setter personvernet til side for å etterleve et behov for falsk trygghet, og en argumenterer med at det ikke er udemokratisk, for flertallet har talt. En av lovene Fidesz har innført i Ungarn går ut på at lovforslag som har mer en to tredjedelers støtte i nasjonalforsamlingen, ikke trenger offentlig debatt. De har jo flertall til å innføre lovene.

I sin tale til folket 1. nyttårsdag, vil statsminister Jens Stoltenberg engasjere folket som digitale nabokjerringer, for å ta til orde mot hatefulle ytringer på nett. Tidligere har Eskil Pedersen lansert begrepet «ytringsansvar», der vi med Heide Nordby Lundes tolkning må ta «ansvar for hvordan andre tolker det vi sier og agerer på det. Statsministeren mener vi i tillegg må ta ansvar for hva andre ytrer.»

De digitale nabokjerringene skal si «det er feil» til de som sprer rasisme på ulike nettforum, i følge Stoltenberg. Det er bra å ta til motmæle mot slike holdninger, men om statsministeren noen sinne beveger seg inn på et slikt forum, så mangler det ikke på folk som sier at noen andre tar feil. I stedet for å roe debatten, tilspisser den seg enda mer, for det som mangler er argumenter. Så lenge folk som spyr ut edder og galle møtes med et politisk korrekt «nabokjerringsvar» som at «du tar feil» blir ikke noen ting bedre.

Hatefulle ytringer må møtes med argumenter, eksempler, fakta. Det må møtes av folk som har en vel utarbeidet demokratisk ryggmargsrefleks, med evne til å argumentere. Digitale nabokjerringer vil – slik Stoltenberg ser de for seg – bare bidra til å øke sympatien til de hatefulle ytringene. Høy tilstedeværelse av fakta og argumentasjon kan overvinne rasismen, ikke bare høy tilstedeværelse i seg selv.

Vi tar veldig lett på elementære debatter i Norge, fordi det som skjer med Ungarn «ikke skje med oss.» Å tro at demokratiet er noe vi har fått, og derfor har det for evig, kan føre oss på ville veier. «Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same.» – President Reagan

Morten Myksvoll
2. nestformann i FpU

Dette innlegget ble opprinnelig skrevet på Myksvolls blogg.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.