– La homofile gi blod!

Nestformann i Vest-Agder FpU, Hallgeir Ljøstad, synes det er diskriminerende at homofile ikke får lov til å gi blod. Ljøstad synes lovverket er både gammeldags og diskriminerende, og peker på dagens blodmangel.

– Reglene burde være like for alle. Homofile bør kunne vurderes på individuelt grunnlag, og ikke som en gruppe som kategorisk utestenges, understreker Ljøstad som selv har vært blodgiver i snart ett år.

– Regjeringen bør sikre at det kun er helsemessige årsaker som ligger til grunn for utestengelse, sier Ljøstad. Han mener alle bør få anledning til å vise at de er kvalifiserte blodgivere uten å diskrimineres for legningen sin.

Ifølge tall fra Blodbanken mangler Norge 30.000 blodgivere på landsbasis. Tallene bekreftes av daglig leder i Røde Kors blodprogram, Tore Ole Bergan.

– Det stemmer, fagmiljøet mener vi trenger 30.000 nye blodgivere, sier Bergan til Fædrelandsvennen, og oppfordrer folk til å melde seg som blodgiver på giblod.no.

Disse tallene får Ljøstad til å reagere.

I Sverige ble det i 2010 tillatt for homofile å gi blod. Man åpnet da for at personer som har hatt en seksuell risikoadferd, deriblant menn som har hatt sex med menn, kan bli blodgivere dersom det har gått minst ett år siden siste risikoadferd.

– Jeg kan skjønne at man har en karantenetid, men poenget er at vi må ta i bruk alle virkemidler som er helsemessig forsvarlig, avslutter Ljøstad.

Fædrelandsvennen omtalte FpUs forslag 26.07.12

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.