– Alkoholavgiftene skal ned – ikke opp

Sentralstyremedlem i FpU, Atle Simonsen er oppgitt over regjeringens forslag om å øke alkoholavgiftene. – Vi har verdens dyreste alkohol og har aldri hatt mer grensehandel og smugling. Avgiftene bør ned på svensk nivå, ikke økes ytterligere.

Resultatet av dette er fire ting. Mer grensehandel, mer smugling, mer hjemmebrenning og færre arbeidsplasser i Norge. Det vil ikke føre til at folk drikker mindre i det hele tatt, sier Simonsen og viser til at i fjor åpnet «Norges» største pol på 1400 kvm, i Sverige.

At Nordens største utsalgssted for alkohol bygges like over grensen i Strömstad som er en by med 6 000 innbyggere sier sitt om hvor enorm grensehandelen er. Grensepolene i Sverige selger 1 liter vin hvert tredje sekund!

Grensehandelen og tax-free øker
11,6 milliarder handler nordmenn for hvert år over grensen og nordmenn tar turen til Sverige nesten 6,5 millioner ganger hvert år. Økningen i grensehandel er på hele 30 % siden 2004 (800% siden 1995). Tidligere beregninger viser også at så mye som 10 000 arbeidsplasser går tapt på grunn av grensehandel. I tillegg har taxfreesalget av vin økt med 30% på få år.

Alkoholavgiftene samlet sett er til sammenligning på 12,5 mrd. og utgjør en veldig liten andel av statens inntekter. FpU mener likevel at mye av pengene ved avgiftskutt vil komme tilbake til staten gjennom moms, avgifter og mer skatteinntekter på grunn av flere arbeidsplasser.
– Hvis man senker avgiftene ned mot svensk nivå så vil folk handle i Norge framfor Sverige. Det er bra for norsk næringsliv og forbrukere, men også for staten som vil innkassere mer framfor å gi pengene til Sverige. Vi har verdens dyreste alkohol, men det er slettes ingen grunn til at det skal være slik. Det reelle alkoholkonsumet kommer til å være det samme. Hvorfor må vi virkelig være så dumme her i Norge?

– SV snakker på inn- og utpust at vi ikke skal kjøre bil, men da er det rart at de som kaller seg et miljøparti ikke vil gjøre det som trengs for å fjerne disse 6,5 million bilturene.
Halvparten av spritsalget

Simonsen mener at største gevinsten kommer i at det blir mindre kriminalitet, smuglerbander mister sitt virke og at farlig hjemmebrenning vil bli unødvendig.

Regjeringen la den 22.juni i år frem Stortingsmelding nr. 30, kalt ”Se meg. En helhetlig rusmiddelpolitikk“, hvor de blant annet skrev at “Det er indikasjoner på at opp mot halvparten av brennevinskonsumet og 20 prosent av vinkonsumet kommer fra uregistrerte kilder, mens det antas at det uregistrerte forbruket av øl er ubetydelig”.

– Når man har et monopol som kun har 50 % markedsandel så burde det virkelig ringe en bjelle hos noen. Dette betyr at smuglingen og grensehandelen er helt enorm og vi kan jo lese om nye rekordbeslag hele tiden. Hver dag tar norske tollere 2200 liter med ølbokser i beslag. Det er helt ufattelig naivt å tro at dette skyldes andre ting enn skyhøye avgifter. Kjøper du en flaske Absolut Vodka til 420 kroner på Vinmonopolet, så er 379 kroner av dette avgifter. Da er det ikke rart at det er så mye smugling og grensehandel.
Flår turister

– Turister i Norge tror knapt sine det de ser på kassalappen etter å ha tatt seg en utepils. Vi kunne tidligere i år lese om cruiseturister som må dele en kopp kaffe fordi det koster 90 kr halvliteren, hvor dyr mener AP og SV den skal være?

Får støtte fra næringen
Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener forslaget om å øke alkoholavgiften er en gavepakke til Systembolaget og internasjonale smuglerbander.

– Det er for lengst påvist at de høye avgiftene er de viktigste drivere for grensehandel, taxfreekjøp og smugling. Her handler det også om hamstring, der man kjøper langt mer enn man ellers ville gjort. Drikkevarene stables i kjellere og spisskammers, dermed øker også tilgjengeligheten og faren for skjenking av mindreårige.

– Norge er på topp i verden når det gjelder avgift på øl.

Norge ligger omtrent 20 ganger høyere enn minimumskravet i EU, tre ganger høyere enn Sverige og syv ganger høyere enn Danmark.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.