Tristan Dupré

Raser over ostetoll

Den rødgrønne regjeringen, med Senterpartiet i spissen, innførte tollskjerpelser for enkelte typer ost og kjøtt. Nå er det klart at Sverige og Danmark er skuffet over at tollen fremdeles er en realitet.  – Slik proteksjonisme er stikk i strid med den retningen resten av verden og Europa er på vei, sier Sentralstyremedlem i FpU, Tristan Dupré.

Ostetoll hemmer frihandel

Den økte tollen har vanskeliggjort forholdet til Norges handelspartnere og truer eksportnæringene. Det er få ting samfunnsøkonomer er så enige om som at handel bringer fordeler både til eksportlandet og importlandet. – Økt handel har ført menneskeheten inn i en tidsalder smykket med velstand og fred, de rødgrønne ville altså snu denne utviklingen, påpeker Dupré.

Venstre svikter velgerne

Fjorårets valg, med blå-blå seier, skapte optimisme i FpU og i Europa. Både FrP, Høyre og Venstre, lovet nemlig velgerne at de skulle fjerne ostetollen dersom det ble en ny regjering. Dessverre snudde Venstre. – De legger prinsippene, løftene og god økonomisk politikk på hyllen for å drive et politisk spill, raser Dupré.

Norge filleristes

Det er ikke bare FpU som raser mot Ostetollen. Forrige uke kunne TV2 melde at regjeringene i Sverige og Danmark har gått hardt ut mot tollen.

– Norge opptrer ukameratslig og ubroderlig, sier Mogens Jensen, handelsminister i Danmark (Socialdemokraterne) til TV2.

– Tollsatser er et onde, og høy toll mot et naboland er enda mer et onde, sier Ewa Björling, handelsminister i Sverige (Moderaterna).

På tide å fjerne tollen

– Dette er flaut for Norge. Verken FrP eller Høyre kan klandres direkte, men det er på tide at det legges press på Venstre, slik at partiet følger sin egen politikk, avslutter Dupré, som er redd for at Norges forhold til nabolandene kan ødelegges.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.