Om jul, øl, og puling

Statlige reguleringer har gjennom historien fått folk til å gjøre mye snodige ting. Du har sikkert hørt historien om de smale husene i New Orleans som ble bygget for å unngå eiendomsskatt eller mannen som ga bort TVen for å slippe NRK-lisens. Dette er slikt jeg liker å kalle reguleringsdarwinisme, en naturlig konsekvens av statlig intervensjon.

Da den profilerte kokkegruppen Flying Culinary Circus skulle lansere sitt juleøl for sesongen støtte de på et problem: De har ikke lov til å fortelle om det. Norsk lov forbyr enhver form for reklame og produktomtale av alkoholinnholdige produkter fra produsentens side. Hva gjør man da?

Den offisielle historien er at etikettene allerede var trykket opp innen de oppdaget «feilen». Ja, det hadde lurt seg inn en feil. J-en i «Juleøl» så nemlig ut som en P, noe som ga teksten en helt ny betydning. Nå var det ikke lenger bare et juleøl, det var et puleøl. Ølet som både sier Marvin Gaye og bjelleklang på en gang.

Det tok ikke lang tid før media hev seg på og fortalte verden om puleølet. Blant annet Side2 som i sin artikkel omtalte produktet som «et mørkt og søtlig øl med smak av lakrisrot og appelsin». Tabben som gikk sin seiersgang på nett gjorde FCCs juleøl kjent over natten.

Så kan man spørre seg: Var det en tilfeldighet? Jeg tror nok ikke det. I Norge er man nødt til å tenke utenfor boksen for å spre ordet om alkoholproduktet sitt da alle former for reklame er forbudt. De store etablerte bryggeriene har en stor fordel med sine sterke merkevarer, men de mindre bryggeriene er ofte nødt til å ty til ukonvensjonelle metoder for å promotere produktene sine.

Når folk ser seg nødt til å gjøre skrivefeil for å selge produktet sitt, ja da har det gått for langt. Derfor ønsker FpU å fjerne reklameforbudet for alkoholprodukter.

Fredrik Juel Hagen
Sentralstyremedlem, FpU

Innlegget sto på trykk i VG 3. januar 2015

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.