Støres elefant er en mus

Mens Støre nok en gang er ute med pekefingeren, så står FrP skulder ved skulder med vanlig folk og mener ikke alltid at politikerne vet best. Støre sier at elefanten i rommet er at alkoholkonsumet har økt med 40% de siste 20 årene. Elefanten er egentlig en mus.

Det Støre nekter å nevne er at han sammenligner med 1992 og 1993 som er de årene siden 1980 med det laveste forbruket på alkohol. Han kunne heller sagt at alkoholforbruket har falt med 8 % siden 2008, men det passer ikke med historien hans.

IMG_0795Sannheten er at alkoholforbruket har falt hvert eneste år siden 2008 og at det snart er tilbake på 1980-nivå. Konsumet blant ungdom har gått ned siden 2006 og ungdom drikker mindre enn før år 2000, med andre ord har alkoholkonsumet blant ungdom aldri vært lavere i dette årtusenet. Når vi i tillegg vet hvor mye mindre hjemmebrenning det er i dag sammenlignet med 80 og 90-tallet, blir lureriet komplett. Dette har kommet på grunn av økt tilgjengelighet og flere vinmonopol i distriktene.

Jeg mener det er feigt at lederen av landets største politiske parti å ikke ville ta debatten på riktig faktagrunnlag. Er han redd for å tape debatten? Hvis du har en god sak, hvorfor må du da jukse med tall?

Støre burde spørre seg selv om hvorfor norsk drikkekultur har blitt som den er. En ting som er sikkert er at det er Arbeiderpartiet som har bestemt norsk alkoholpolitikk.

Behandler du folk som barn, så vil de oppføre seg som barn. Norsk alkoholpolitikk har skapt en dårlig drikkekultur, straffer vanlige folk og hjelper ikke de som virkelig sliter.

Tankegangen er at vanlige mennesker ikke vet sitt eget beste. Når man har en politikk som hiver en svart sladd på et glass med øl så er det ikke rart at vi har et annet forhold til alkohol enn resten av Europa. FpU mener vi må slutte å behandle pils som om det er noe mystisk og vulgært. Det er jo et paradoks at Ap på sitt landsmøte vil si ja til å dele ut heroin til tunge rusmisbrukere, samtidig som man skal stramme inn alkoholpolitikken.

FpU vil liberalisere norsk alkoholpolitikk for å gi folk og næringsliv mer frihet og ansvar. Øl gjemt bak presenninger, klokkeslettreguleringer, høye alkoholavgifter, sensur og informasjonsforbud hjelper ikke hverdagen til de som har problemer med alkohol. Derimot gjør det hverdagen vanskeligere for vanlige folk som har et normalt forhold til alkohol som tross alt er de aller aller fleste. Det er dette som har skapt den drikkekulturen vi har hatt med mye helgefyll. Heldigvis er vi i ferd med å få mer kontinentale drikkevaner.

Skal man gjøre noe for de som sliter må vi ha ambisjon om å ha verdens beste rusomsorg. Over 4 000 mennesker som trenger hjelp har stått i behandlingskø, de trenger hjelp ikke ølsladd. Derfor er det at regjeringen har innført fritt behandlingsvalg i rusomsorgen langt viktigere enn alt som skjer på Aps landsmøte denne uken.

Innlegget sto på trykk i VG 19. april 2015.

Oppdatering: Nye tall for 2014 viser at alkoholkonsumet i Norge har gått ned med 10 prosent siden 2008 og er nå 0,6 dl (halvannen dram) over 1980-nivå.

 

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.