7 grunner til søndagsåpent

Om det skal være forbudt eller lov å ha søndagsåpne butikker handler i bunn og grunn om du mener det er riktig eller galt at næringsfrihet også skal gjelde på søndager, framfor kun mandag-lørdag + i desember. Det er butikkene og kundene som bestemmer når butikker har åpent, ikke politikerne. Debatten i Norge har heller handlet om det er positiv eller negativt, om det er noe man liker eller ikke liker, noe jeg mener egentlig er en avsporing.

Jeg skal likevel komme med 7 grunner til at jeg mener det er positivt.

 1. Bedre for forbrukeren
  Søndagsåpent gir den enkelte valgfrihet til å handle når det passer best. I våre travle hverdager er helgen ofte den eneste tiden mange har mulighet til å foreta enkelte innkjøp. Man vil få bedre utvalg og må kjøre kortere for å finne en åpen butikk. Presset på handling fredag kveld og lørdag vil reduseres, man vil få planlagt kjøpene bedre og få mer tid med familien.
 2. Bedre for de ansatte
  Søndagsåpne butikker vil gjøre at studenter og andre som er opptatt i ukedagene, kan jobbe når de vil. Slik det fungerer med tusenvis av yrker allerede.
 3. Lavere priser
  Sosialistene – som er imot en hver liberalisering – hevder at søndagsåpent gir høyere priser. Det er feil. Eksperter, som Professor Arne Nygaard ved BI, og erfaring fra andre land som Tyskland, forteller at prisene vil gå ned. En OECD-rapport med studier med 30 land over 12 år viser til økt sysselsetting, stabile priser og mer konkurranse.
  I Norge er det åpenbart at man ikke vil handle varer til blodpris på 7-eleven og Narvesen hvis Rema1000 har åpent.
 4. Bra for økonomien
  Økt økonomisk aktivitet, flere arbeidsplasser og muligheter for økt forbruk, gir økonomisk vekst og velstand.
 5. Søndagsåpent skader ingen
  Friheten til butikkene går ikke utover andres frihet. Folk kan handle der eller la være. Hvis forbrukerne opplever søndagshandel som en ulempe, så vil de slutte med det og butikkene vil gå tilbake til å ha stengt.
 6. Bedre for turister
  Norge blir mer og mer populært blant turister. Hver sommer er det flere hundre cruiseanløp til store havnebyer som Oslo, Bergen, Stavanger og resten av kysten. Turistene kommer også på søndager hvor det er lite interessant for dem å ta seg til, og da få muligheter for bedrifter og staten å tjene penger på turisme.
  Steder som er definert som typiske turiststeder får ha søndagsåpent i dag. Små kommuner som Gol, Flå og Engerdal får ha åpent, mens Oslo som Norges største reisemål for turister har forbud. Det er kun i Norge at slikt kan være logisk.
 7. Det er nesten lov allerede
  Dagens regler skaper forskjellsbehandling av butikkene. I desember er det av en rar grunn fritt vilt, mens ellers har blant annet blomsterbutikker, 1200 bensinstasjoner, 1000 kiosker og 527 dagligvarebutikker under 100 m2 tillatelse til å holde åpent. I tillegg til en rekke virksomheter, som ikke er butikker, som ikke nektes søndagsåpent. Norgesgruppen har bygget spesialbygde søndagsbutikker i butikk over hele landet, Rema1000 har svart med at dersom forbudet ikke blir opphevet, vil de gjøre det samme. Det betyr potensielt 530 butikker til som får søndagsåpent, en dobling fra i dag. Ombyggingen vil koste forbrukerne mye penger, da er det bedre å fjerne forbudet og ha like spilleregler.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.