Tirsdagspraten med Rikke Pedersen

Privatisering, kvinnehelse og Unge Høyre. Denne uka har vi satt oss ned med Rikke Pedersen fra Viken FpU. Hun har vært skoledebattant, lokallagsleder, og er nå deltaker på det nasjonale talentprogrammet.

Hvem er du, og hvorfor meldte du deg inn?

Mitt navn er Rikke Louise Pedersen. Jeg er 20 år og er leder i Asker FpU. I tillegg går jeg tredjeåret på lærerstudiet ved siden av. 

Jeg meldte meg inn fordi jeg alltid har vært enig med høyresiden. I første klasse meldte jeg meg inn i Unge Høyre under skolevalgkampen, selv om jeg var mye mer enig med FrP. Jeg meldte derimot raskt overgang til FpU siden det så gøyere ut sosialt. 

Hva er dine forventninger til talentprogrammet?

Jeg tror det kommer til å bli veldig tøft. Jeg er definitivt klar for å bli grilla mye, lære mer om politikken og få en større forståelse for politiske ideologier. Ikke bare forstå hva vi står for, men også hvorfor med et ideologisk grunnlag. Håper også på mer om historien og hvordan den politiske verden fungerer. Jeg tror det kommer til å bli en variasjon av oppgaver, så tror det blir bra. 

– Jeg håper på å lære mer om debatt og skriving, for å bygge meg selv mer opp.

Rikke tegner et tydelig bilde av hennes drømmesamfunn

Jeg ønsker at man får mest mulig frihet. Min kjernesak er privatisering i velferdssystemet. Man skal ikke bare likestille offentlig og privat, men bygge mer privat innenfor helse, utdanning og velferd. Det er det jeg kjemper for og synes er viktigst. 

Nå går verden bakover med tanke på kvinner og skeives rettigheter, men jeg håper at det snur. Samfunnet må bli mer aksepterende, der man kan leve fritt slik man vil. Ting behøver ikke være så vanskelig for folk. Jeg vil at vi skal bli et mindre konservativt, mer liberalt samfunn.

Det irriterer meg også at man ikke kan gå på butikken på søndager eller pilse i parken. Man må legge fra seg sånne gammeldagse verdier, slik at man kan leve mer fritt.

Hvor mener du FpU kan forbedre seg politisk?

På psykisk helse mener jeg vi ikke har nok. Vi må se mer på utfordringene som barn og unge har, og sette dem enda mer i fokus.

Som et liberalistisk parti ser vi på folk som enkeltindivider. Derfor bør vi bli bedre på å verne de som går utenfor samfunnsnormene. Selv om vi er for homofiles rettigheter har vi for lite politikk angående transpersoner, osv.

Ikke bare i FpU, men i samfunnet generelt fokuserer vi altfor lite på kvinnehelse. Mange alvorlige sykdommer går under radaren, selv om de påvirker store deler av befolkningen. Her bør vi forbedre oss gjennom å vedta politikk og ta temaet mer opp i debatten.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.