Kilma, miljø og energi

Menneskeskapte klimaendringer er et faktum og en stor utfordring for verdenssamfunnet. FpU mener at man må prioritere de klimatiltakene som har høyest effekt og som kutter mest utslipp. 

FpU er motstandere av at klimapolitikk brukes som et påskudd for å innføre flere skatter, avgifter og offentlige inngrep som reduserer markedet og individets frihet.

Klima og EU-samarbeid

Klima er ikke et lokalt problem, men en global utfordring, og krever internasjonale løsninger. FpU er optimistisk til teknologiutvikling, og støtter forskning og innovasjon. Globale utfordringer bør løses med fremskritt, ikke med tilbakegang. FpU ønsker mer forskning på området, for å gjøre fossil energi grønnere og fornybar energi mer lønnsomt. Vi får ikke et grønt skifte med en rød bunnlinje.

Norge har signert en juridisk forpliktende avtale med EU som innebærer at Norge sammen med EU, samlet sett skal kutte utslippene med 55 prosent i 2030 sammenlignet med 1990-nivå. Det er i Norges interesse å kutte utslippene der de har størst effekt. FpU vil være en pådriver for at Norge bruker kvotehandelssystemet (ETS) aktivt gjennom kvotekjøp i utlandet for den kvotepliktige sektor.

Kvotepliktig sektor betaler utenom kvotepris også CO2-avgift. Dette virker konkurransehemmende for industrien. FpU ønsker derfor å fjerne CO2-avgiften for kvotepliktig sektor i Norge. For ikke-kvotepliktig sektor bør markedsmekanismene i størst mulig grad benyttes uten noen former for reguleringer.

FpU er en forkjemper for at EU-forordningen LULUCF bidrar til at Norge teller med CO2-opptaket i skog i klimaregnskapet på samme måte som EUs regnemetode av klimagassutslipp.

Mineralutvinning vil være viktig for å skaffe seg de nødvendige midlene som trengs for å kutte utslippene globalt. FpU støtter derfor opp om kommersiell mineralutvinning på norsk sokkel av hensyn til både et klimatisk og et sikkerhetspolitisk perspektiv.

FpU mener at norske skattebetalere ikke skal subsidiere den kraftkrevende industriens utgifter til strømprisene, siden dette gir insentiver til økt kraftforbruk og investeringer i ulønnsom industri. Derfor ønsker FpU å avskaffe CO2-kompenasjonsordningen. Samtidig bidrar subsidieordningen til at energien ikke anvendes til å kutte utslipp i andre deler av økonomien.

Norsk olje og gass har betydelig lavere klimautslipp enn kull. Norge har derfor et internasjonalt ansvar for å produsere olje og gass og forsyne verden med energi, slik at andre land kan fase ut sin kullkraft. 

Fremskrittspartiets Ungdom vil:

  • Prioritere de klimatiltakene som har dokumentert størst effekt
  • Gå imot økte skatter og avgifter som begrenser friheten
  • Fortsette norsk olje- og gassproduksjon så lenge det finnes et marked for det. 
  • Være mot dyre og unødvendige symboltiltak
  • Kutte utslipp aktivt gjennom EUs kvotehandelssystem (ETS)
  • Fjerne CO2-avgiften for kvotepliktig sektor
  • Innlemme CO2-oppaket av skog i klimaregnskapet på samme måte som EU
  • Være positive til mineralutvinning på norsk sokkel
  • Avskaffe CO2-kompenasjonsordningen
  • Motsette seg EUs karbontoll (CBAM)

Energi

FpU mener at energipolitikk også handler om sikkerhetspolitikk. Derfor er det viktig å styrke energiproduksjonen i demokratiske land. Konsekvensen av at autoritære regimer bruker energi som pressmiddel, kan være katastrofalt.

Norsk olje og gass har betydelig lavere klimautslipp enn kull. Norge har derfor et internasjonalt ansvar for å produsere olje og gass og forsyne verden med energi, slik at andre land kan fase ut sin kullkraft.

FpU er prinsipielle motstandere av å subsidiere frem energiformer. Vi mener at det burde vært opp til markedet å bestemme hvilke energiformer som bør utbygges og satses på. FpU motsetter seg elsertifikatordninger, fordi det subsidierer frem ulønnsom utbygging av fornybar energi og videre fører til høyere strømregninger for forbrukerne.

Utbygging av ny energi på land skal som prinsipp fattes med folkeavstemning i de berørte kommunene.

Det er naturlig å stille spørsmål ved hva Norge skal leve av i fremtiden. Som tilhengere av markedet, og gjennom vår tro på individet, mener vi at enkeltmennesker, som frivillig interagerer med hverandre, best vil finne løsninger for morgendagens energikilder. Det er viktig at staten ikke er til hinder for nytenkning og innovasjon.

Fremskrittspartiets Ungdom vil:

  • Være pådrivere for å øke utbyggingen av kraft i vernede vassdrag
  • Styrke norsk petrouleumsproduksjon og eksport til Europa
  • Være en sterk pådriver for at det utlyses nye konsesjonsrunder, herunder både nummererte runder og tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO)
  • Reduserte grunnrenteskatten for vannkraftnæringen
  • Stoppe enhver form for subsidiering av energiformer
  • Motsette seg nye elsertifikatordninger for fornybar energi
  • Folkeavstemning i berørte kommuner hvis det skal bygges ut mer fornybar energi

Kjernekraft

FpU er tilhengere av kjernekraft. Norge har fremover behov for store mengder med pålitelig energi. Kjernekraft er i motsetning til en del andre energikilder regulerbar og avhenger ikke av været. Dette gjør at vi kan sikre landet stabile mengder med kraft gjennom hele åre. Derfor mener FpU at kjernekraft er helt nødvendig femover, både for å sikre Norge kraft, men også for å kutte utslipp.

Videre mener FpU at private aktører skal kunne bygge kjernekraftverk på privat initiativ, slik at det ikke trenger å koste norske skattebetalere en eneste krone.

Fremskrittspartiets Ungdom vil:

  • Satse på kjernekraftutbygging i Norge
  • Satse på forskning av kjernekraft og andre energiformer som thorium
  • La private aktører bygge ut kjernekraftverk og håndtere avfall

Miljø

FpU er av den oppfatning at økonomisk og teknologisk vekst legger grunnlaget for effektiv miljøpolitikk. På den måten vil man kunne finne løsninger på våre utfordringer. Derfor vil FpU støtte forskning på miljøvennlige tiltak.

Vi mener det bør lønne seg å velge miljøvennlige løsninger, men ikke at det burde straffe seg å velge andre løsninger. FpU er motstandere av å straffe forbrukere for deres valg, og mener at skatter og avgifter som er innført for å regulere markedet eller enkeltindividet er et feiltrinn. VI vil også kjempe mot politikk som gjør vanlige folks hverdag vanskeligere. FpU vil til enhver tid unngå å bruke skatte- og avgiftssystemet til å styre individer og gruppers atferd.

FpU mener at privat eiendomsrett er en god løsning på mange miljø og klimautfordringer. Mennesker tar bedre vare på sin egen fremfor kollektiv eiendom. Dermed er privat eiendomsrett et godt verktøy til å sikre en fornuftig balanse og bærekraftig utnyttelse. Gjennom private eierskap, vil en kunne oppnå en best mulig garanti for å sikre forsvarlig forvaltning av miljøet, da privat eiendomsrett i motsetning til statlig eierskap, gir en personlig fordel av å drive langsiktig og bærekraftig.

Fremskrittspartiets Ungdom vil:

  • Ikke begrense frie menneskers liv i miljøsakens navn
  • Bruke eiendomsretten til å sørge for god forvaltning av miljøet
  • Støtte forskning på miljøvennlige tiltak
  • Støtte miljøtiltak som har en dokumentert effekt og som ikke går ut over folks lommebok

Energi til bruksformål

All den tid det offentlig eier en stor andel av kraftressursene, bør også kraften prioriteres mest mulig riktig. Sløsing av energi medfører derfor dårligere utnyttelse av ressursene som har tjent Norge godt. FpU er sterke motstandere av elektrifisering av sokkelen, såfremt det ikke er helt nødvendig. Konsekvensen av storstilt elektrifisering av sokkelen er høyere strømpriser på land, i tillegg til mindre tilgjengelig kraft som kan anvendes annerledes.

Nye storstile industriprosjekter i Norge kan beslaglegge mye kraftressurser på bekostning av andre formål. FpU mener at så lenge det offentlige eier en såpass stor andel av kraftressursene, bør det til enhver tid være en kritisk gjennomgang av hvordan kraften utnyttes til ulike formål.

Som en konsekvens av at europeiske stater avskaffer regulerbar kraftproduksjon, er Norge med sin regulerbare vannkraft sårbar mot volatile prissvingninger i det europeiske kraftmarkedet. I verste fall kan Norge få sin forsyningssikkerhet truet. Nye kraftkabler til det europeiske kontinentet bør derfor ikke utbygges, så lenge det ikke utbygges mer regulerbar kraft i europeiske stater som har strømkabler mellom seg og Norge.

Fremskrittspartiets Ungdom vil:

  • Unngå mest mulig sløsing av kraftproduksjonen
  • Ha en kritisk gjennomgang av hvordan kraften benyttes til ulike formål. Dette gjelder spesielt kraftkrevende industriprosjekter
  • Ikke bygge ut nye kraftkabler til det europeiske kontinentet, så lenge det truer norsk forsyningssikkerhet.