Bortvist fra Vest-Sahara

Theodor Barndon Helland, tidligere formann for Agder FpU, ble tirsdag bortvist fra Sør-Marokko av marokkanske myndigheter. Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Det omstridte området har vært okkupert av Marokko siden 1974.

– FpU mener at ethvert individ har grunnleggende friheter. Her opplevde vi overvåkning og etterfølgelse av statlige myndigheter i form av militær og politi som illustrerer okkupasjonens omfang og fraværet av disse grunnleggende frihetene, forteller Helland.

I løpet av aksjonen i regi av Støttekomiteen for Vest-Sahara har omtrent 50 unge politikere, studenter og aktivister blitt nektet innreise, bortvist eller deportert fra territoriet.

– Det oppleves ubehagelig å vite at en overvåkes hvor enn en går. Jeg er glad for at FpU bidrar til å sette fokus på mennesker som mangler friheter vi mener alle har rett på, sier Helland.

Vest-Sahara er et lukket territorium og reise inn og ut av landet overvåkes nøye. Mange saharawier har aldri vært i sitt eget land.

– Vi brukte en hel dag på å kjøre rundt i ørkenen. Hver gang vi kom til en vei som ledet mot Vest-Sahara ble vi stoppet av myndigheter som hevdet at veiene var stengt, forteller Helland.

– Den mest skremmende opplevelse var da vi ble stoppet midt i ørkenen, hvor vi kjørte helt alene, av en politisjef som kom kjørende i motsatt retning. Vi kjørte lenge i kolonne med politi foran og militær bak før vi til slutt ved siste mulige vei sørover ble snudd og fulgt av politi til Agadir.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.