Statsbudsjettet fremlagt: En gledesdag for Sverige

I dag la finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2012.  – Dette er en gledesdag for svensk næringsliv og svenske arbeidsplasser, konstaterer 1.nestformann i FpU, Himansu Gulati.

I regjeringens forslag til statsbudsjett økes blantannet avigften på alkohol med 1,7 prosent og avgiften på skrå og snus med 1 prosent. I tillegg økes matmomsen fra 14 til 15 prosent.

– Grensehandelen er i dag allerede over 10 milliarder kroner i året. Årets avgiftsøkninger vil sannsynligvis gjøre at enda flere tar turen over til söta bror for å handle varer, sier Gulati.

Han mener at det kunne være skapt langt flere arbeidsplasser og muligheter for norske bedrifter om avgiftsstrukturen gjorde det billigere for nordmenn å bruke pengene sine innenfor rikets grenser.

– Vi kjøper mat fra Sverige, vi kjøper alkohol og tobakk fra Sverige. Om det hadde vært avgiftsfritak ved import hadde vi også kjøpt biler i Sverige. Hvorfor ikke gjør det mer attraktivt å la norske forbrukere legge igjen sine penger i vårt eget hjemland, spør Gulati.

Han presiserer at FpU prinsipielt er for at skatteleggingen vris mot forbruk og vekk fra inntekt, men at dagens skattenivå  i Norge er svært høyt.

– Det må også være lov å bruke litt fornuft i avgiftspolitikken. Hvis det ikke var noe særlig lønnsomt for folk å dra til Sverige for å handle varer, så ville det norske fellesskapet kunne fått inn flere hundre millioner, om ikke millarder, ekstra inn i skatter og avgifter, avslutter Gulati.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.