Proffboksing er et skritt nærmere Norge

Sentralstyremedlem i FpU, Helene B. Fredheim, jubler over nye positive signaler fra regjeringen om oppheving av forbudet mot proffboksing.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier hun ikke er prinsipiell motstander av proffboksing, og at regjeringen vil vurdere om det fortsatt er grunnlag for forbudet.

– Det er som musikk i mine ører å høre at kulturministeren er villig til å vurdere forbudet mot proffboksing, kommenterer Bjerke Fredheim.

Bakgrunnen for uttalelsene til Anniken Huitfeldt er at proffbokseren Cecilia Brækhus fra Bergen ønsker å utføre sin jobb og lidenskap i Norge foran hjemmefansen. Hennes tyske promotor har nylig engasjert advokater i Norge for å bygge en sak mot proffboksing forbudet. Hovedargumentet er at det norske forbudet mot proffboksing strider mot EU-retten folk har til å utføre jobben sin.

Kulturministeren er imidlertid uenig i om det norske forbudet strider med EU-retten folk har til å utføre jobben sin.

– Det er klart at vi forhindrer Cecilia Brækhus fra å utføre jobben sin i sitt hjemland når hun er nødt til å dra til et annet land for å få lov til å bokse, konstaterer Bjerke Fredheim.

Bjerke Fredheim viser til at Cecilia Brækhus har vunnet 18 av 18 proffboksing kamper i utlandet, og Bjerke Fredheim synes det er en skam at den norske stat snur ryggen til Cecilia Brekhus og ikke gir henne muligheten til å vise sitt store talent i sitt hjemland.

– Kampsport er den idretten som har hatt størst medlemstilstrømning i Norge de siste årene, og det kan tyde på at det er et stort marked for proffboksing som kan tiltrekke seg mange tilskuere. Det at vi har dyktige proffboksere som Cecilia Brækhus som har et stort navn i idretten vil også tiltrekke publikum, forteller Bjerke Fredheim.

Proffboksing ble forbudt i Norge i 1981. Et av hovedargumentene den gang var medisinske årsaker. Bjerke Fredheim mener at dette ikke lenger kan være et argument ettersom proffboksing er idretten med best helsekontroll i verden og har svært gode rutiner for sikkerhet rundt proffbokserne.

– Slik jeg kan se finnes det ikke et eneste godt argument for forbud mot proffboksing, sier Bjerke Fredhiem. Hun viser til at Fremskrittspartiet har vært en pådriver for proffboksing og har fremmet flere forslag om lovendringer, sist nå i oktober.

– Vi får håpe at regjeringspartiene tar til vettet og lytter til Cecilia Brækhus og markedets etterspørsel etter proffboksing, avslutter Helene Bjerke Fredheim.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.