Oljepengene vil ikke alltid være der

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, advarer i Dagens Næringsliv norske politikere mot fremtiden. – Utfordringene når oljealderen er over blir større enn de fleste har sett for seg, sier han. 2. Nestformann i FpU, Sivert Bjørnstad, kunne ikke vært mer enig.

– Det er skremmende hvor avhengig AS Norge er blitt av olje og gass. Det er selvsagt bra at eksport av olje og gass gir staten penger, spørsmålet er om vi forvalter disse riktig, og om vi lever over evne nå, sier Bjørnstad.

Sjeføkonom Knut Anton Mork sier at et av de store paradoksene i Norge er at vi har brukt utrolig mye penger de siste årene, men fortsatt gjenstår store ting. Han viser blant annet til at infrastrukturen i våre naboland er langt bedre enn vår, til tross fra at disse landene har mindre å rutte med enn hva vi har. Mork avslutter med å si at han tror pengene vi har brukt, i stor grad har gått med i dragsuget.

Sivert Bjørnstad er også bekymret for fremtiden, og utfordringene vi står overfor. – Det mest paradoksale med denne saken er at Norge satser så lite på infrastruktur som vi gjør. Næringslivet, og dermed staten gjennom skatteinngang, taper penger hver dag på de elendige veiene og jernbanen her til lands. Et annet problem er den svake, nærmest fraværende satsingen på FoU. Forskningen er det som burde gitt oss forspranget den dagen oljen tar slutt. – Fremskrittspartiet har blant annet foreslått å øke skattefunnordningen slik at det private næringsliv stimuleres til å styrke forskningen og innovasjonen. Dette kan føre til løsningene som vi kan leve av etter oljealderen, avslutter Bjørnstad.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.