Kun ett parti som vil fjerne tvungen sidemål

Én av fem elever kan ikke hovedmålet sitt skikkelig. Å tvinge disse til å lære sidemål i tillegg, blir som å tvinge folk til å ha avansert matematikk før de kan telle.

Haukeland sykehus sliter økonomisk, med lange køer og pasienter på gangen. Likevel bruker politikerne millioner av kroner på å endre skiltene fra «sykehus» til «sjukehus». De krever også at det skal stå «lufthamn», istedenfor «lufthavn», på flyplassen. Jeg har aldri hørt om noen som ikke finner frem fordi skiltingen ikke er på nynorsk. Det jeg derimot har hørt om, er elever som trenger bedre og flere lærere, og at politiet ikke har råd til å etterforske saker selv om de vet hvem gjerningsmannen er.

Noen frykter at nynorsken ikke vil overleve. Misnøye mot nynorsk skyldes jo at det tvinges nedover hodene på alle elever. Heldigvis vil parodier av den temperamentsfulle senterpartilederen, Liv Signe Naravsete, holde liv i målformen i lang tid.

Tenk på hva vi kunne brukt tiden til uten obligatorisk sidemål. Jeg ville brukt ekstratiden på noe så sprøtt som å lære ting jeg vil få nytte av. Hva med å ta lappen på skolen? Vi trenger flinke folk innen realfag, engelsk og samfunnsfag. Samtidig vil ikke Fremskrittspartiet fjerne sidemål, bare gjøre det valgfritt.

I Oslo-skolen er det bare én nynorskbruker, hvorfor må da alle ha nynorsk? I mitt hjemfylke, Hordaland, er situasjonen motsatt på mange skoler. Tro det eller ei – vi kommuniserer bra likevel. Derfor vil Fremskrittspartiet – som eneste parti – gjøre sidemål valgfritt.

Innlegget stod på trykk i Aftenposten.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.