Topplasseringen vi ikke vil skryte av

Tale av Fredrik Juel Hagen til Fremskrittspartiets landsmøte 2016.

Kjære landsmøte

Det er typisk norsk å være god, sa en tidligere norsk statsminister. Vi nordmenn har alltid ivret etter å være nummer en. Best på ski, best i Grand Prix, beste levestandard. Men det er en topplassering vi nordmenn ikke kan være stolte av, nemlig antallet overdosedødsfall. Hvert år dør 250 nordmenn som følge av en overdose.

I lang tid har Norge og verdenssamfunnet drevet en krig mot narkotika. En krig der vi har valgt å fengsle narkomane – essensielt syke mennesker – for besittelse og bruk av narkotiske stoffer.  Syke mennesker som ikke trenger straff, men behandling. Ved å gjøre dette har vi rekrutterert folk inn i kriminelle miljø og den onde sirkelen som følger av det.

Kjære landsmøte, krigen mot narkotika har feilet.

I likhet med Thorvald Stoltenberg, Kofi Annan og Verdens Helseorganisasjon mener jeg vi bør ta et nytt blikk på narkotikapolitikken og vurdere en avkriminalisering. Ikke fordi narkotika er sunt, ikke fordi det er en problemfri løsning, men fordi det er et bedre alternativ.

For 15 siden var en hel prosent av befolkningen i Portugal avhengig av heroin. De hadde det høyeste nivået overdoser og mest HIV-spredning i Europa. Så valgte Portugal i 2001 å dekriminalisere alle narkotiske stoffer, hvilket førte til at bruken av disse stoffene gikk ned. Portugal er i dag – 15 år etter – på bunn av overdosestatestikken i Europa. Der Norge er i toppen med 70 overdoser per million innbygger har Portugal kun tre.

Landsmøte, jeg tror vi har en lang vei å gå før et Stortingsflertall sier seg enig i å reformere narkotikapolitikken i Norge, men vi er nødt til å starte et sted. Vi må ha et åpent sinn og vi må være løsningsorienterte. For liberalisering av narkotikapolitikken er på ingen måte uproblematisk, men det er uten tvil et bedre alternativ.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.