Arbeiderpartiet utøver press på advokater

– I et fritt demokrati, hvor rettsprosesser og ytringsfrihet foregår uavhengig av styrende regjering, så er det rett og slett ikke akseptabelt at Arbeiderpartiet gir advokater føringer på at kritikk mot regjeringen er uønsket, sier 1.nestformann i FpU, Himanshu Gulati.

I går ble det kjent at kjendisadvokat Sigurd Klomsæt melder seg ut av Arbeiderpartiet etter 40 års medlemskap. Til Nettavisen sier han at årsaken er at har mottatt «signaler » fra personer Arbeiderpartiet om at kritikken han rettet mot politiet var uønsket.

– Som et parti som har styrt dette landet i flere tiår, så burde Arbeiderpartiet vite bedre enn å instruere advokater om å ikke kritisere regjeringen. Det er viktig at det kommer frem hvem som har kommet med disse signalene, for dette er fullstendig respektløst overfor det frie demokratiets spilleregler, sier Gulati.

Gulati mener det er sjokkerende at regeringen i det hele tatt har sett i seg en situasjon hvor det kan fremstå som at de har utøvd press på advokater. Han mener dette minner om ting man hører fra autoritærere diktaturstyrer i andre deler av verden, og at han ikke finner ord for å beskrive hva han føler om slik politisk innblanding.

– Her har vi et ledende regjeringsparti, statsministerens eget parti, som sier til advokater som er medlemmer av samme parti, og som tilfeldigvis representerer ofre i tidenes største terrorsak i Norge, at kritikk mot politiet og regjeringen er uønsket. Dette er uakseptabelt og må få konsekvenser, sier Gulati.

Gulati mener regjeringen får det til å fremstå som at de har noe å skjule, ettersom regjeringens håndtering og beredskap er en viktig faktor i rettssaken.

– Jeg ønsker å rose modigheten til Klomsæt og alle de andre advokatenene som  har gått ut offentlig om det politiske presset de har opplevd fra regjeringen og Arbeiderpartiet, avslutter Gulati.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.