Senk tollen – la folk få smør!

TV2 og Nettavisen har i det siste meldt om at norske forbrukere i ukesvis har opplevd at butikkene er tomme for smør. Samtidig som Tine ikke klarer å produsere nok smør, så får heller ikke andre land eksportert  sitt smør til Norge på grunn av en tollsats på over 25 prosent.

TV2 nyhetene fortalte også at det er Tine selv som er nødt til å be regjeringen senke tollsatsen om dette skal gjøres, ettersom Tine er markedsregulator.

– Det måtte altså smørmangel til for å på praktisk måte illustere hvor tåpelige norske tollsatser er, sier 1.nestformann i FpU, Himanshu Gulati.

Gulati mener det er et paradoks at vi ikke kan dekke smørbehovet til norske forbrukere fordi høye tollsatser hindrer land i å selge smør til Norge.

– Dette blir i tillegg en stor moralsk ripe i lakken når vi vet at mange av landene som ønsker å eksportere varer til det norske markedet er utviklingsland med sårt behov for mer handel og arbeidsplassene denne verdiskapningen bringer med seg, sier Gulati.

FpU mener at tollbarrierne burde senkes kraftig og på sikt fjernes, slik at andre land kan konkurrere på norske markeder på lik linje med europeiske bedrifter.

– Jeg ønsker å få muligheten til å velge mellom norske Tine, danske Lurpak og Amul fra India, som er verdens største smørprodusent, avslutter Gulati.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.