Nei til solariumsforbud

Regjeringen har vedtatt at det fra 1. juli 2012 skal bli 18 års aldersgrense for å ta solarium. Helene B. Fredheim, som er sentralstyremedlem i FpU, raser over forslaget.

– Dette forslaget henger ikke på greip. Hvem skal kontrollere at det bare er de over 18 år som tar solarium? Skal staten ansette vakter på solariumene for å sjekke legitimasjon på folk som skal ta solarium, eller er det politiet som skal få enda flere oppgaver, spør Bjerke Fredheim.

Hun stiller spørsmålv ed om 16- og 17 åringer som tar solarium skal regnes som kriminelle, og lurer på hvilken straff regjeringen mener at de i så fall skal få.

– Skal for eksempel ungdommer få fengselsstraff for å yte kreftfare på sin egen kropp, spør ei oppgitt Bjerke Fredheim.

Hun mener lovendringen er et hån mot troen på at enkeltmennesket kan ta ansvar for eget liv og en mistillit mot oppdragerrollen til foreldrene.

– Jeg mener at solariumsbruk burde være den enkeltes eget ansvar, samtidig som også foreldrene har et ansvar for å vurdere og bestemme om deres 16-åring skal få lov til å ta solarium.  Dette er ingen sak for politikerne, poengterer Bjerke Fredheim.

Hun mener at regjeringens vedtak gjør at flere nå blir hverdagskriminelle.

– Jeg tror ikke enda flere lover og regler vil forminske forbruket. Ærlig talt, hva så om de begynner når de er 17 eller 18 år? Detter handler om at folk selv bør få lov å ta ansvaret for bruken av solarium enten man er 17 eller 27 år, og dette bør folk få styre selv, konstaterer Bjerke Fredheim.

Hun støtter imidlertid opplysningskampanjer som forteller om farene ved for mye bruk av solarium.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.