– Opphev reklameforbudet

I Norge er det forbudt å reklamere for øl fordi det inneholder alkohol. Is som ligner på øl rammes også av reklameforbudet. Fremskrittspartiet vil oppheve det latterlige reklameforbudet

Aker Brygge inviterer til is-fest med store reklameboards. Dette har fått Helsedirektoratet til å se rødt. De mener at «ute-isen» på bildet over gir assosiasjoner til ute-pils, og er dermed i strid med reklameforbudet.

– Forbudet har gått alt for langt. Politikere bør ikke detaljregulere næringslivet på denne måte, sier FpU-formann Atle Simonsen.

Dette er ikke første gang at en privat aktør risikerer bøter på grunn av alkoholreklame. Et utested i Tønsberg har tidligere fått pålegg om å dekke til reklamen for Carlsberg på en Liverpool-drakt de hadde hengende sammen med andre fotballdrakter. Atle Simonsen håper at regjeringen får flertall for å oppheve det tåpelige forbudet mot alkoholreklame.

– Det er ikke slik at folk slipper alt de har i hendene for å storme barer som reklamerer for litt billigere øl enn andre. Reklameforbudet er rendyrket symbolpolitikk, sier Simonsen. Det er tåpelig å late som at folk flest «går på byen» for å drikke saft.

FpU-formannen har tidligere skrevet bacheloroppgave i økonomi om hvordan mikrobryggeriene kan markedsføre med reklameforbud. Han mener at reklameforbudet rammer norske bryggerier i kamp mot utenlandske.

– Carlsberg sponser fotball-VM, Heineken Champions League og Erdinger er skiskyttersponsor. I Norge får ikke engang kvalitetsprodusenter som Ægir og Nøgne Ø skrive hvilken mat ølet passer til. Verden ler av oss, mener Simonsen.

Atle Simonsen slår fast at også alkoholfritt øl er vanskelig å markedsføre fordi det er rammet av forbudet.

– Dette er årsaken til at 10 % av ølmarkedet i Spania er alkoholfritt mot Norges 3 %. Ringnes kaller for eksempel sitt øl for Munkholm slik at de kan reklamere. Dersom Nøgne Ø vil lansere et alkoholfritt øl må de med andre ord lage ny logo.

Regjeringen har sagt at de vil lette på reklameforbudet og tillate bryggeriene å informere om sine egne produkter, men er avhengig av støtte fra Venstre. 
 
– Jeg håper at denne tullereglen blir opphevet med et pennestrøk, og jeg forventer at et såkalt liberalt parti som Venstre støtter forslaget, avslutter Simonsen.

Fremskrittspartiets Ungdom vil liberalisere norsk alkoholpolitikk. Vi vil blant annet tillate døgnåpne utesteder, salg av vin i butikk og happy hour.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.