Se hva som skjedde da FpU gikk for alkoholfritt

To FpUere, 16 flasker, ét spørsmål: Finnes det godt alkoholfritt øl der ute?

I Norge har vi strenge regler på alkoholreklame og produktinformasjon for alkoholprodukter. Det ikke alle vet er at dette også rammer de alkoholfrie produktene i like stor grad. Det er nemlig ikke lov til å reklamere for et produkt som selges under samme merkenavn som et alkohol. I Europa ser man en trend der alkoholfri øl blir stadig mer populært, slik som i Spania der 12 prosent av ølkonsumet er alkoholfritt. Samtidig ser man blant annet at antall alkoholrelaterte skader i trafikken går ned. Denne trenden er ikke Norge med på.

Produsentene selv sier det er vanskelig å markedsføre alkoholfritt øl når de ikke har mulighet til å fortelle om det. Den kjente mikrobryggeriet Nøgne Ø lagde blant annet en alkoholfri stout med navnet Stuten. For å kunne gi bort smaksprøver var det anerkjente bryggeriet nødt til å designe en ny etikett og ny logo så det ikke skulle gi assosiasjoner til Nøgne Ø som merkevare. De bryggeriene som prøver seg må starte helt på nytt med en ukjent merkevare. På den måten selger Ringnes alkoholfritt gjennom Munkholm og Hansa-Borg gjennom merknavnet Claustaler. De to bryggeriene er de eneste i Norge som har bygget om sterke merkevarer på alkoholfritt og har derfor 98% markedsandel.

Om Claustaler og Munkholm har dette på grunn av kvalitet eller fordi de kan reklamere for produktene sine er et hittil ubesvart spørsmål. Det har FpU lyst til å gjøre noe med. Vi samlet 16 alkoholfrie øl fra norske dagligvarebutikker, inkludert typene bayer, pale ale, weissbeer, vørterøl og pilsner. Hvordan de ulike kom ut av testen kan du se i videoen under.

Testvinner: Det spanske bryggeriet Estrella Damm har laget en god pils med 0,0 prosent alkohol. Ølet beviser om at det finnes gode alternativer til vanlig alkoholinnholdig øl.

Testvinner
Det spanske bryggeriet Estrella Damm har laget en god pils med 0,0 prosent alkohol. Ølet beviser om at det finnes gode alternativer til vanlig alkoholinnholdig øl.

Terningkast 6

Brew Dogs forsøk på en alkoholfri pale ale er vellykket.

Overasker med pale ale
Britiske Brew Dog overasker med en spennende og velsmakende pale ale. Nanny State er et smakfyllt øl, altså ikke ukjent for Brew Dog-fansen. Anbefales for alle som vil prøve noe utenfor pilssegmentet på alkoholfritt øl.

Terningkast 5

Clausthaler Weizen

Kongen av weissbeer
Den forventede vinneren av weissbeerduellen var Erdinger sin alkoholfrie. Derfor kom det som en stor positiv overraskelse da Claustaler kronet seierspallen med sin weizer. I motsetning til Claustalers andre alternativer har Weizer en fyldig smak og virker ikke tam på noen måte.

Terningkast 5

Fullstendig liste

Type Karakter Volum Pris Innkjøpssted
Aass Bayer Uten 4 0,33 15,90 Meny
Aass Uten 4 0,5 17,90 ICA
Aass Vørterøl 1 0,33 13,50 ICA
Brew Dog Nanny State 5 0,33 19,90 ICA
Carlsberg 4 0,33 16,50 Rema 1000
Clausthaler Classic 3 0,33 11,10 Rema 1000
Clausthaler Weiss 5 0,5 14,80 Rema 1000
Erdinger Alkoholfrei 4 0,5 22,90 Meny
Estrella Damm 6 0,33 17,50 Meny
Grans Fri 4 0,33 6,90 Rema 1000
Hansa Null 3 0,5 17,90 ICA
Hansa vørterøl 1 0,33 12,90 Meny
Munkholm Bayer 1 0,5 14,80 Rema 1000
Munkholm 3 0,33 5,00 Rema 1000
Munkholm Fatøl 1 0,5 10,40 Rema 1000
Ringnes Vørterøl 1 0,33 10,90 Rema 1000

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.