Ja til sterkøl i butikk

Tidligere i dag kom nyheten om store deler av butikkølet som selges har høyere alkoholprosent enn 4,75, som loven tillater. Tester gjort av Bryggeri- og Drikkevareforeringen viste at 60 prosent av det ølet var sterkere enn loven tillater. Enkelte målinger viste i overkant av 7 prosent alkohol. Denne avsløringen viser hvor vanskelig denne prosessen er og at det ikke er enkelt å være nøyaktig. Vi bør lage et regelverk som ikke gjør bryggeriene til forbrytere.

Vi vet at det ikke er flertall på Stortinget for å legge ned Vinmonopolet, men en fornuftig utvikling er å la dagligvarebutikker selge øl med alkoholprosent opptil 8. Vinmonopolet bør være forbeholdt vin og brennevin. Dette vil også bidra til å vri alkoholforbruket fra brennevin til svakere produkter, noe som må være positivt til og med for KrF. Øl bør man få kjøpe på butikken eller dedikerte spesialforretninger for øl. Det eksisterer mengder av norsk øl som er tilpasset norsk mat. Problemet er at forbrukerne er avskåret fra tilgjengeligheten til disse kvalitetsproduktene. Dette må vi endre på snarest.

Det er ikke lett å kontrollere alkoholstyrke når man driver et mikrobryggeri. Øl er et levende produkt der mange faktorer spiller sammen. Det gjør blant annet at alkoholprosenten kan variere. En idé kan være å tillate småskalaprodusenter å oppgi alkoholstyrke med usikkerhet. For eksempel at et øl er merket med en alkoholstyrke på 5 til 7 prosent. Slik slipper forbrukerne å bli villedet av et prosenttall som i beste fall er teoretisk.

Det er på høy tid å gjøre en endring og følge samfunnsutviklingen. Gleden ved ølen er det håndverket det er, og ikke flatfyll. Det er på tide at endringssky politikere også innser dette. For noen år tilbake var det nærmest utenkelig at det skulle foregå samarbeid over landegrensene mellom mindre lokale bedrifter for å lage et felles tidsbegrenset produkt. Dette ser vi nå er tilfelle. På torsdag lanseres nok et samarbeidsbrygg mellom Lervig Aktiebryggeri, Lindheim ølkompani og Mikkeller. Dessverre har denne for høy alkoholprosent for dagligvarebutikkene.

FpU vil jobbe for å gjøre det lovlig å selge sterkøl også i dagligvarebutikkene. Vi mener at norske bryggerikultur, matkultur og arbeidsplasser rammes av gammeldagse løsninger. God ølkultur er utelukkende positivt og politikerne bør benytte muligheten for å styrke en positiv trend i stedet for å slå kjepper i hjulene.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.