Grønt lys for selvkjørende biler

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen varslet i dag at regjeringen arbeider med en prøveordning for autonome kjøretøy, også kjent som selvkjørende biler. Dette setter et stort smil på FpUs sentralstyremedlem, Fredrik Juel Hagen.

– Det er godt å ha en samferdselsminister som følger med i tiden og evner å se se løsninger der andre kun ser problemer. Selvkjørende biler kan revolusjonere måten vi kommer oss rundt på, både med tanke på effektivitet, og ikke minst trafikksikkerhet.

Autonome kjæretøy er bedre enn mennesker på å analysere trafikksituasjoner og vinner på reaksjonstid og dømmekraft. Det reduserer trafikkulykker betraktelig samtidig som det gir mulighet for høyere fartsgrense og dermed bedre trafikkflyt. Hagen forklarer at idéen om å prøve ut selvkjørende biler på norske veier er et FpU-forslag fra 2015.

Fredrik Juel Hagen
Fredrik Juel Hagen er meget fornøyd med forslaget fra samferdselsministeren.

– Utviklingen av selvkjørende biler har gått i et eksplosivt tempo de siste årene. Bilene allerede ut i Storbritannia, Frankrike og flere delstater i USA, men ingen har testet ut disse bilene under tøffe norske forhold. Så for å få fart på utviklingen ønsker vi å stille vårt langstrakte land til disposisjon, med alle alle våre fjell, fjorder og daler.

Etter planen skal Tesla Motors levere sin første autonome bil allerede til høsten neste år. I tillegg har mange av de andre store bilfabrikantene planer om å lansere sine autonome modeller i årene fremover. – Det er uten tvil en spennende tid i møte, avslutter Hagen.

Les forslaget: FpU vil ha selvkjørende biler på veiene

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.