Tirsdagsprat med Simen Velle

Vi starter opp med Tirsdagspraten der vi skal bli kjent med tillitsvalgte i hele organisasjonen gjennom deres politiske engasjement og saker som rører seg i organisasjonen. Først ut er 1. nestformann i Viken FpU, Simen Velle. 

Hvem er Simen Velle? Kan du fortelle litt om deg selv for de som ikke kjenner deg?
– Jeg er 19 år gammel, fra Asker. Jeg er veldig glad i politikk og bruker mye tid på det, og jeg er veldig glad i kjæresten min og vennene mine. Den lille fritiden jeg har liker jeg å bruke med de jeg er mest glad i. Jeg elsker å lage mat og er glad i å møte nye folk, reise og oppleve nye ting.

Hva var grunnen til at du meldte deg inn i FpU? Har du en spesiell hjertesak du brenner for i dag?
– Da jeg meldte meg inn var det nok kampen for en mer human ruspolitikk og skattepolitikken vår som dro meg til nettopp FpU. Men etter å ha vært engasjert i noen år så er klimakampen den store grunnen til at jeg legger ned så mye tid som jeg gjør i politikken.

Det ligger en video av deg på TikTok med 220.000 avspillinger fra en miljødebatt der du gruser Grønn Ungdom. Kan du fortelle mer om denne debatten, hvorfor tror du denne videoen har blitt så populær?
– Jeg tror unge folk i dag begynner å bli veldig lei av å høre om radikale og lokale tiltak som straffer folk, og som ikke reduserer de globale utslippene. Norge kan spille en sentral rolle gjennom å produsere fornybar energi, hjelpe Europa med å fase ut kull og forske på nye grønne løsninger. Jeg tror vi unge er klare for å ta klimakampen på alvor gjennom fornuftige, gjennomtenkte og langsiktige løsninger, og det var det jeg påpekte i den videoen. 

FrP har ikke spesiell høy troverdighet på klima og miljø. Hva tror du er grunnen til dette?
– Vi har dessverre både medlemmer og tillitsvalgte som går offentlig ut mot partiprogrammet vårt både i tradisjonelle og sosiale medier, det ser jeg på som et kjempeproblem. Jeg mener det er hevet over enhver tvil at klimaendringene finnes, og jeg mener det er kritisk å få iverksatt tiltak som faktisk fungerer så raskt som mulig. Det gjenspeiler vårt partiprogram.

Hvordan skal vi klare å få høyere troverdighet på klima og miljø frem mot valgkampen og i årene som kommer?
– Det er egentlig bare å lene seg på fakta, vi har rett. Alle tall står på vår side og det må vi minne oss selv på hver eneste dag. Den eneste grunnen til at jeg klarte den debatten såpass bra var at jeg ikke gikk i fellene til MDG. De fellene er livsfarlige fordi de drar debatten over til et helt annet spor hvor man plutselig diskuterer usanne ting som” hvorfor FRP hater flykninger” i stedet for å snakke fornuftig og rasjonelt med hverandre om løsningen på problemene i verden.

Hva tenker du er det beste med klimapolitikken vår? Hvorfor har vi bedre løsninger enn venstresiden på området?
– FrP er det eneste partiet som fører en klimapolitikk som faktisk fungerer basert på fakta, og ikke en symbolpolitikk basert på følelser som barer straffer vanlige folk. Også er vi det eneste partiet som har en rasjonell tilnærming til klimasaken. De andre partiene mener det viktigste er at folk har flyskam, erklærer klimakrise, slutter å spise kjøtt og strupe norsk økonomi. Vi må ha to tanker i hodet samtidig, og det viktigste er at utslippene faktisk går ned. Da må vi fase ut kull, produsere grønn energi og gi incentiver for å velge miljøvennlige alternativer. Samtidig som Kina, India og andre land tar et større ansvar for å kutte i sine utslipp. 

– Kort forklart ønsker venstresiden å ta fra Norge de største inntektene våre, samtidig som de vil innføre svindyre symboltiltak som ikke senker utslippene nevneverdig. Det er jo litt spesielt at hele venstresiden lover og lover ting de skal finansiere, og aldri snakker om hvor pengene skal komme fra. Samtidig er det viktig for meg å påpeke at jeg mener vi fortsatt har en lang vei å gå både i partiet og i den norske politikken for å få på plass de løsningene jeg mener er nødvendige

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.