Til Danmark for å sikre valgseier

1.-3. november satte en FpU-delegasjon på fire ledet av sentralstyremedlem i FpU Atle Simonsen seg på flyet med nesen mot det flate landet i sør. Mål? Sikre flere ordførere for det danske partiet Venstre.

I den norske Stortingsvalgkampen sendte Venstres Ungdom (VU) en delegasjon på hele 12 ungdommer til Norge for å hjelpe FrP inn i regjeringskontorene. FpU ønsket å gjøre det vi kunne for å gjengi den gesten.

– Det er viktig å vise at vi satt pris på den hjelpen vi fikk i september. I tillegg ønsker vi selvsagt på lik linje med våre danske venner at deres kommuner skal få en sterk liberal stemme, sier Atle Simonsen

København
Første stopp på turen var København og etter et besøk på VUs lokaler var det klart for nattaksjon blant byens pubgjester. VU hadde laget små poser med peanøtter med et bilde av deres ungdomskandidat Caroline Stage, som ble delt ut til pubgjester i sentrum.

– Mottakelsen var helt enorm og det var en veldig gøy måte å drive valgkamp på. Vi merket at valgkamp i Danmark er enda mer personfokusert enn i Norge og vår hovedoppgave var å nå målet om å få minimum 750 personstemmer for Caroline, det er viktig å også få ungdom inn i bystyret, det tror jeg vi klarte, forteller Andreas Svoor som er lokallagsformann i Oslo Øst FpU.

Aarhus
Lørdag gikk turen videre til Danmarks nest største by Aarhus hvor byens fotballag skulle spille hjemmekamp. Her ble FpUerne med på både dør-til-dør-aksjon og en utdeling av vannflasker på fotballkampen for ungdomskandidat Lene Horsbøl og borgermesterkandidaat Bünyamin Simsek.

– Aarhus vant kampen 1-0 og vi håper at vi også at vår hjelp sørger for at Venstre vinner lokalvalget, sier Svoor.

Samarbeid
Samarbeidet mellom FpU og Venstres Ungdom er sterkt og har pågått i over 10 år. Hvert år drar forskjellige delegasjoner fra FpUs fylkeslag til Danmark for å lære om dansk politikk og stifte bekjentskap. I tillegg samarbeider sentralstyrene om kampanjer, FpUs forbudskampanje ble blant annet kopiert av VU.

– Samarbeidet vårt er viktig av flere grunner. Først og fremst finner vi det naturlig at vi samarbeider med det som er Danmarks største liberale parti. Det irriterer oss hver gang norske journalister omtaler Dansk Folkeparti som FrPs søsterparti når det er så langt fra sannheten, dette inntrykket prøver vi å rette opp. Til slutt så har vi en del å lære fra hverandre. Vi synes på Danmark som et liberalt land og de forbud vi kjemper mot i Norge har de ikke i Danmark, slik sett er det litt morsomt at de kopierte nettopp den kampanjen, avslutter Simonsen.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.