– Senk oljeskatten

I går kom nyheten om at bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass ønsker lavere skatt på modne felt.

Det er bra at oljebransjen nå tar bladet fra munn og tør å fortelle at noe må gjøres med skatteregimet. Det er dårlig miljøpolitikk at vi ikke skal ta opp alt av olje og gass der vi allerede har bygget infrastruktIur.

Jeg har hver eneste gang jeg har møtt Statoil, Norsk Olje og Gass eller andre oljebedrifter spurt dem om de vil ha større spredning i oljeskatten eller lavere skatt på modne felt (I dag er oljeskatten på 78% i gjennomsnitt, men noe forskjell basert på alderen på oljefeltet). Svaret jeg har fått har vært at de kun ønsker forutsigbarhet, forutsigbarhet, forutsigbarhet.

Det er litt morsomt at det er en tidligere AP-statsråd som nå ber om lavere oljeskatt. Ikke hvilken som helst statsråd heller, men Stoltenbergs nærmeste rådgiver og statsråd på Statsministerens kontor frem til 2013. Noe av det siste de to ble enige om før de gikk ut av regjeringskontorene var å øke oljeskatten. Det ser ut til at de har noe mer fornuft og korrekt virkelighetsbilde der hvor Schjøtt-Pedersen jobber nå.

Stoltenberg var da ærlig på at han ønsket mindre oljeaktivitet, nå ser vi hva det betyr for vanlige arbeidere.

Statoil og 13 andre toppsjefer i oljebransjen gikk ut mot Stoltenberg når han økte skatten og sa at dette betyr at folk vil miste jobbene sine. Svaret fra APs Torgeir Micaelsen var: «Det gjør egentlig ikke noe særlig inntrykk på meg for å være ærlig».

http://www.aftenposten.no/okonomi/14-oljetopper-gar-ut-mot-Stoltenbergs-oljeskatt-7208160.html

Jeg tror ikke miljøfanatikerne i Ap og alle AUFerne i sin villeste fantasi hadde håpet på at så mange skulle miste jobbene i oljå. De ønsket lavere aktivitet og fikk det. De går nok rundt og smiler så bredt som det går an mens folk må gå fra jobbene sine. Enda verre kan det bli i fremtiden, AP ønsker samarbeid med .DG som vil stanse all oljeproduksjon innen 20 år, redusere det private forbruket og stanse veibygging som gjør det lettere å etablere arbeidsplasser. En slik situasjon gjør at vi kan glemme den velstanden vi har i dag og at Ap tar Norge går tilbake til 80-tallet slik MDG ønsker. Dersom min mor får kreft ønsker jeg at hun skal få kreftbehandling anno 2015, ikke 1980.

Jonas Gahr Støre har selv sagt at 2/3 av oljereservene må bli liggende. Arbeiderpartiet glemmer arbeidere og norges velstand til fordel for symbolpolitikk på miljø. Det som bør skje med oljeskatten er at man senker skatten på modne felt slik at det er lønnsomt å produsere på felt hvor det er lite olje og gass igjen, da slipper man å bygge nye plattformer med det første. Regjeringen har sagt de skal øke haleincentivene for å produsere mer på disse feltene, jeg håper regjeringen tar oppfordringen fra bransjen.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.