– Bent Høie er som «Komiske Ali»

image
På dagens forside i Stavanger Aftenblad kan vi lese at hver fjerde sigarett er smuglervare. Samtidig sier Helseminister Bent Høie at det ikke finnes et stort illegalt marked. Han fremstår som «Komiske Ali», informasjonsministeren i Irak som nektet for at landet ble invadert i 2003.

Det er rekordbeslag av sigaretter og alkohol hvert år, samtidig vet vi at tollerne kun tar en liten brøkdel og de sier selv at det kun er toppen av et isfjell. Vi må ikke tro at de som selger smuglersigaretter og smuglerøl spør folk om legitimasjon. I Oslo diskuteres det blant barn i ungdomskolealder om hvilken dag «ølmannen» kommer.

Dersom noen bryter loven med å selge ulovlige sigaretter, så tviler jeg på at de bryr seg om lovverket om legetimasjonskontroll.

Dagens avgiftspolitikk som Ap har lagt gjennom årtier tarnsom utgangspunkt at vi er et land som Island uten grenser til andre land.

Vi har i dag en politikk som taper arbeidsplasser, taper skatteinntekter, taper avgifter og som er lite miljøvennlig. Dette bare fordi vi skal late som vi har lavt forbruk av tobakk og alkohol. De som er for et slikt høyt avgiftsnivå må svare på hvorfor det skal være slik. KrF tvinger regjeringen til å fortsette med denne politikken og gir blaffen i konsekvensene så lenge de kan si vi har en restriktiv avgiftspolitikk på alkohol og tobakk.

Konsekvensene av avgiftspolitikken:
– Grensehandel for 14 milliarder – nesten 50% økning siden 2004
– 8,1 millioner bilturer
– 10 000 arbeidsplasser på grensen

Avgiftene på både tobakk og alkohol bør senkes til svensk nivå. Ikke fordi det absolutt skal være billig å bruke, men at konsekvensene av dagens politikk er at statskassen taper utrolig mye penger. Penger de kunne brukt på å hjelpe folk å slutte å røyke, eller ha verdens beste rusomsorg for de som sliter med alkohol.

Bent Høies forslag om nøytrale sigarettpakker vil gjøre denne utviklingen enda mer dyster og er en gavepakke til kriminelle som vil smugle sigaretter. Det er klart at det er langt lettere å forfalske og smugle sigaretter som ser helt like ut. Denne utviklingen vil bare fortsette hvis Høie og Høyre får det som de vil.

Piratkopierte tobakksvarer betyr, ifølge tollmyndighetene, at vi kan få farligere produkter på det illegale norske markedet. Dette medfører dermed en økt risiko for innbyggerne og samfunnet.

I 2013 konkluderte et studie fra London Economics at nedgangen i antall røykere fortsatte i samme tempo som før innføring av standardiserte pakker i Australia og året etterpå konkluderte et studie fra University of Zürich med at det ikke hadde vært en effekt på nyrekruttering blant ungdom. Det eneste resultatet av merkevareforbudet er at omsetningen av illegale og piratkopierte produkter økte med 10 % på ett år. Det er feil vei å gå.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.