– Sosialistpopulisme

«I dag starter klimatoppmøtet i Paris, hvor det skal forsøkes å få en global enighet om reduksjon i klimautslipp som skal redde kloden vår. Her hjemme ser vi at det viktigste for populistene er billigere øl.»

SU foreslår i dag å senke alkoholavgiftene på serveringssteder. Det synes jeg er et godt forslag. Jeg synes SU skal ha honnør for at de tør å bryte litt med hva de har ment før og tenke litt utenfor boksen. Likevel kan jeg ikke unnlate å tenke at hvis FpU hadde foreslått dette ville reaksjonene for kort tid siden vært noenlunde som sitatet ovenfor. De hadde kanskje lagt på floskler som:

Jeg skulle ønske FpU hadde større drømmer for samfunnet enn billig pils.

Noe har imidlertidig skjedd med SU. Forrige måned hyllet SU-leder regjeringen for å ha fjernet forbudet mot segway og poker og nå er det altså lavere alkoholavgifter som er SU sin fanesak. I diskusjonen om Kringkastingsrådets ønske om mer satire om venstresiden så er det ikke mangel på materiale i alle fall. Det hører også med til historien at Nicholas Wilkinson i sitt første intervju etter han ble valgt som SU-leder latterliggjorde FrP og Høyre for å fjerne disse forbudene og at han har fortsatt å bruke tid på å latterliggjøre dette på Twitter.

Jeg vet ikke om det desperasjon på grunn av meningsmålinger rundt sperregrensen eller et oppriktig ønske om mer frihet og mindre skatt som motiverer SU. Et komplett linjeskifte er det uansett.

Selve forslaget er jeg som sagt enig i. FrP foreslo dette i 2013 fordi vi mener at alkohol på utesteder er dyrt nok fra før av. Formålet med alkoholavgiften som er å begrense konsum uansett oppnås ved at en pils vil koste tre ganger mer enn på butikken. Jeg mener vi like greit kan fjerne alkoholavgiften på utesteder, det er ikke en avgift som er øremerket til forebygging eller behandling av alkoholrelaterte skader den er kun der for å skaffe staten inntekter.

Utesteder har et helt annet vakthold og kontroll av overskjenking enn man har på nachspiel og vorspiel. Myndighetene pålegger skjenkesteder en hel del krav og både vakter og bartendere må ta omfattende kurs og prøver for å få lov å drifte. Derfor ønsker også FpU at man skal kunne ha åpent lenger.

En halvliter har en alkoholavgift på kr 10,36. SU sier ikke hvor mye de vil senke alkholavgiften med, men om vi antar en såpass stor reduksjon som 25% så vil altså en pils bli 2-3 kroner billigere. Jeg tror derfor at effekten bli minimal, for å ikke si totalt fraværende.

Den store nedsiden med SUs forslag er likevel at de ønsker å gjøre spriten enda dyrere. Det støtter jeg ikke. Vinmonopolet er eneste butikk i Norge som selger brennevin, likevel har de en markedsandel på under 50 %. Det selges altså mer sprit til nordmenn i Sverige, på taxfreesalg og ulovlig hjemmebrenning enn på polet. De som liker dette forslaget aller best er derfor det svenske finansdepartementet. Dette vil bety økt grensehandel og det er negativt for både de som takler alkohol og de som ikke gjør det.

Jeg ønsker uansett utspillet velkommen og forventer at SU fremmer dette forslaget på SVs neste landsmøte.

Her kan du lese hvorfor FpU ønsker lavere avgifter på både alkohol og tobakk og hvilken effekt det vil ha for Norge.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.