Spillmonopolet

Siden 2014 har jeg engasjert og uttalt meg i media for å fjerne det norske spillmonopolet. Et monopol FpU har vært mot siden vi ble stiftet i februar 1978. Torsdag diskuterte jeg vårt standpunkt på NRK-debatten. Vi mener det finnes ingen eller få eksempler på at monopol, forbud og mangel på konkurranse gir det beste tilbudet til kunder og forbrukere. I saken med spillmonopol har internett gjort hele jobben for FpU og spillmonopolet er i realiteten borte. Internett kjenner ingen landegrenser og nordmenn legger igjen neste 3 milliarder kroner på utenlandske gamblingnettsider. Det er over halvparten av onlinespillet i Norge og andelen vil bare fortsette å øke fremover. Ikke en krone av disse nesten 3 milliarder kronene havner i Norge.

Vi har tatt til orde for et lisenssystem hvor selskaper som Unibet, ComeOn og Betsson får lovlig operere i Norge mot at de fyller visse kriterier og betaler skatt til Norge. En slik ordning vil ifølge analyseselskapet Menon Business and Economics føre til:

Da jeg sammen med lederne i Unge Venstre og Unge Høyre skrev en kronikk om dette emnet (link) ble vi kontaktet av Norsk Tipping som inviterte oss til et besøk på Hamar for å forklare hvorfor vi tok feil og hva som var galt med måten de utenlandske aktørene drev på. Det var et informativt og hyggelig besøk og selv om vi ble gjort oppmerksom på enkelte dilemmaer så mente vi fremdeles et lisenssystem ville være det beste.

Noe av det mest spennende med å være ungdomspolitiker er nettopp det å få kunne reise rundt å besøke bedrifter, industrier og næringer for å lære mer om den politikken vi snakker om. De siste årene har jeg blant annet besøkt Norges voksende fiskerinæring i Nord-Norge, fått være med Statoil ut i Nordsjøen for å se vår viktigste næring offshore, det norske industrieventyret Hydro på Karmøy, besøke NATO i Brussel og en rekke andre.

Nå befinner jeg meg på Malta hvor spillselskapet Betsson driftes fra. Her skal jeg se få se og høre om deres ansvarlighetsregime for gambling og tiltak mot spilleavhengighet er så bra som de skal ha de til, eller om de er så mangelfulle som Norsk Tipping skal ha det til. Jeg vil komme litt mer i dybden på hvilken type krav norske myndigheter kan sette for disse selskapene hva de allerede har implementert på egenhånd, hva Maltestiske myndigheter krever og hva de bidrar med til lokalsamfunnet. Jeg mener det var rett å takke ja til denne invitasjonen all den tid jeg først var hos Norsk Tipping. I og med at jeg allerede har bestemt meg, har forfektet og debattert mitt syn i over et år så kunne nok Betsson hatt bedre utbytte av å invitere noen fra AUF eller SU. Jeg håper likevel jeg får noen ekstra argumenter til når debatten om spillmonopolets skal fortsette i Norge.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.