Fjern sexkjøpsloven

Sentralstyremedlem Atle Simonsen mener sexkjøpsloven er totalt mislykket og må fjernes.

Les VG-saken
Se TV-debatten på NRK TV
Lytt til Radio-innslaget

– Prostitusjonen har økt, volden har økt, menneskehandelen har økt og de prostituerte sin hverdag er blitt forverret, sier han til FpU.no

Før forbudet mot å kjøpe sex ble innført i 2009, var Norge et av landende med Europas minste og minst organiserte markeder for prostitusjon. Kvinner kom frivillig, leide seg leilighet og solgte sex derfra – uten innblanding fra noen hallik.

Fem år etter er situasjonen annerledes. Prostitusjonen i byene vokser, i enkelte byer er gateprostitusjonen nå rekordstor. En undersøkelse fra Bergen viser at volden har økt og prisene har blitt presset ned. Prostitusjonen er mer organisert og menneskehandel er blitt en del av hverdagen.

– Livet for de prostituerte har blitt verre og prostitusjonen har økt. Sexkjøpsloven har fungert fullstendig mot sin hensikt. Hva hjelper det med signaleffekter og gode intensjoner når de som har det verst fra før får det enda verre? spør Simonsen

Forskere: – Mer attraktivt for bakmenn

– Kvinnene blir veldig sårbare for politiet og derfor i større grad avhengig av nettverket og støtten som halliken kan bidra med, sier Guri Tyldum, forsker ved Fafo.

Og derfra er veien kort til ren menneskehandel. Ifølge leder ved Albertine-senteret i Stavanger, Annette Hagelin, blir flere av de nigerianske gateprostituerte i Stavanger styrt og utnyttet av bakmenn.

– Med kriminaliseringen ønsket man å vise at prostitusjon ikke er ønskelig i Norge. Faren er at det er den groveste og mest organiserte prostitusjonen som er igjen.

– Uansett så tenker jeg at kriminalisering har gjort det mer attraktivt for bakmenn, sier Tyldum.

– Ta bakmennene

FpUs sentralstyremedlem Atle Simonsen mener kvinnene selv må få bestemme over egen kropp, men vil at politiet skal bruke tid på bakmennene.

– Mange gjør dette mot sin egen vilje. FpU som et liberalistisk ungdomsparti er motstandere av tvang, og mener derfor at bakmenn som bedriver menneskesmugling og tjener penger på andres elendighet må straffes hardt.

Han mener det er tre ting som bør gjøres for å få bukt med menneskesmuglingen.

– Først og fremst må vi øke straffene for menneskesmugling, vi må bedre vitnebeskyttelsesprogrammet slik at jentene tør å stå fram, også må vi avkriminalisere sexkjøp, slik at de som kjøper sex kan hjelpe politiet om de mistenker menneskesmugling, framfor å få en bot om de tar kontakt politiet.

Gjerne bordell

FpU mener politikerne ikke skal blande seg opp i hva mennesker ønsker å gjøre med sin egen kropp og har derfor ingenting imot bordeller i Norge.

– Jeg tviler på at vi ser et «Red Light-district» i Norge. Men, det er åpenbart at det er bedre enn at de er på gata og at de trakasserer folk. Jeg tror at bordeller i svært strengt regulerte former vil ivareta både sikkerheten og helsen til de prostituerte, samt få det bort fra gatene hvor folk ikke ønsker å ha det. Det er forskjell på hva som er rett eller galt, og det som skal være forbudt og slås ned på. Man kan ikke forby alle ting man ikke liker. Prostitusjon har alltid vært og kommer alltid til å eksistere i vårt samfunn. Forbud fungerer ikke, og derfor må vi heller håndtere det på best mulig måte, avslutter Simonsen.

Foto: Rogalands Avis

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.